Soenil Bahadoer

De Lindehof

Mail

Soenil Bahadoer

Wij maken bij de Lindehof enorm veel gebruik van sopropo. Dit omdat het natuurlijk een typisch Surinaams product is en in lijn ligt met de keuken die wij voeren maar ook omdat het niet zo bekend is en wij het leuk vinden om gasten te verrassen met onbekende producten en smaken uit chef zijn jeugd.

 

Een aantal toepassingen zijn bijvoorbeeld het inleggen van sopropo in zoetzuur, of in combinatie met vis, bijvoorbeeld gevuld met tomaten en sardines. Bij de vettige smaken van vis is het mooi om bitters toe te voegen die deze smaak complimenteren.

 

Daarnaast wordt het sap hier in de keuken gebruikt voor verfrissende drankjes. De frisse, bittere smaak van de sopropo combineren we met het sap van pomelo, het pittige van birambi, limoen en bruiswater. Hierdoor maak je als het ware een soort tonic, omdat de bitterheid van de sopropo intact blijft en andere smaken juist verfrissing toevoegen. Maar uiteraard is dit veel gezonder dan de tonic uit de supermarkt omdat hier geen suikers aan worden toegevoegd.

 

Ook is sopropo mooi in combinatie met wagyu rund. De vettige smaken die door dat vlees zitten verweven, worden als het ware opgelost wanneer je dit combineert met de zuren van ingelegde sopropo waardoor een mooi en zacht mondgevoel ontstaat.

 

Het is jammer dat et product en haar veelzijdigheid nog niet zo bekend zijn en nog niet veel worden gebruikt omdat het zeker uitkomst biedt om gezonder en smaakvoller te koken.